Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Αληθινές ιστορίες... υγείας


Ξέρετε πρέπει να νοσηλευτείτε... Πάσχετε από μια πολύ σπάνια ασθένεια στα αίμα και πρέπει να μπείτε οπωσδήποτε σε νοσοκομείο” ήταν τα λόγια του γιατρού, μαχαιριά στη καρδιά νεαρής κοπέλας που ένοιωθε πως έχανε τη γη κάτω από τα πόδια της. “Εντάξει” απάντησε, “να πάω πρώτα στο σπίτι μου να τακτοποιήσω τα παιδιά μου και αύριο θα μπω στο εφημερεύον νοσοκομείο για τα αιματολογικά”. Το βλέμμα του γιατρού αγρίεψε. “Νομίζω πως δεν έχετε καταλάβει πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Πρέπει να πάτε σήμερα η κατάσταση της υγείας σας είναι σοβαρή. Αν μάλιστα έχετε ιδιωτική ασφάλεια πηγαίνετε σε ιδιωτικό νοσοκομείο είναι Αύγουστος, Παρασκευή βράδυ, μεσολαβεί Σαββατοκύριακο καταλαβαίνετε....”. Το περιστατικό αυτό είναι αληθινό και δυστυχώς πολύ συχνό. Η νεαρή κοπέλα μετά από πολύμηνη θεραπεία σε ιδιωτικό νοσοκομείο σώθηκε χάρη στην έγκυρη διάγνωση του προβλήματος της αλλά και στους γιατρούς που στάθηκαν πλάι της. Το ερώτημα που την ταλανίζει είναι τι θα γινόταν αν δεν είχε ιδιωτική ασφάλεια και κατακαλόκαιρο έμπαινε σε δημόσιο νοσοκομείο. Θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα ή όχι.... Θα ζούσε .... Η οικονομική αιμοραγία ήταν μεγάλη ωστόσο βρέθηκαν άνθρωποι που την στήριξαν οικονομικά, ηθικά και ψυχολογικά. Τώρα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της και να ξαναρχίσει τη ζωή της.Τα down έχουν δώσει την θέση τους στα up και παλεύει το αύριο.....
Σε μια άλλη γειτονιά, στα δυτικά προάστια ένα άνεργο παλικάρι μαθαίνει πως πάσχει από νόσημα που τον καθηλώνει σε αναπηρικό καρατσάκι. Δεν έχει ιατρική περίθαλψη και οι γονείς του τα βγάζουν δύσκολα. Νοσηλεύεται σε δημόσιο νοσοκομείο, καταφέρνει να νικήσει την ασθένεια του ωστόσο δεν ξέρει πως να τα βγάλει πέρα με τα έξοδα του. Πρέπει να πληρώνει το ευρώ για την συνταγογράφηση των φαρμάκων του αλλά και να περιμένει μήνες προκειμένου να περάσει από υγειονομική επιτροπή για να πάρει το πολυπόθητο 67% ποσοστό αναπηρίας που θα του επιφέρει κάποια ευρώ στην τσέπη προκειμένου να ζήσει.... Σύνεχίζει να είναι down και το στηρίζουν φίλοι και συγγενείς....
Δυο ιστορίες ανθρώπων που αρρώστησαν, παλέψαν νίκησαν την ασθένεια τους και επιπλέον έχουν και μια αίσθηση για το πως λειτουργεί το σύστημα υγείας στη χώρα μας. Γιατί για να κάνεις αλλαγές δεν μπορεί να αναθέτεις μόνο σε συμβούλους που βλέπουν αριθμούς αλλά και σε ανθρώπους που έχουν βιώσει τις δυσλειτουργίες του σύστηματος υγείας στη χώρα μας.
Το να φέρεις το 25ευρω για ν' απαλλαγεί το κράτος ακόμα περισσότερο από τις δαπάνες για το σύστημα Υγείας και μετά να το αποσύρεις δείχνει πως έχει γίνει μια επιφανειακή προσέγγιση του θέματος. Τα αμέτρητα προβλήματα της Υγείας στην Ελλάδα υπήρχαν και υπάρχουν ως αποτέλεσμα του αντιλαϊκού χαρακτήρα του συστήματος και της πολιτικής του αστικού κράτους, ασχέτως κυβερνήσεων.Το ίδιο ισχύει για τις ελλείψεις στις υποδομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αλλά και των νοσοκομείων.Πιστεύετε πως τα 70 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο που θα συγκεντρωθούν από το ένα ευρώ ανά συνταγή, που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι θα σώσουν το σύστημα ; Τα προβλήματα δεν λύνονται με μέτρα μνημονιακού- οικονομικού χαρακτήρα. Θέλουν σχέδιο, μακροπρόθεσμη πολιτική και πάνω από όλα ανθρώπους που γνωρίζουν εκ τω έσω το τι πραγματικά γίνεται.
Οι ιστορίες ανθρώπων που ταλαιπωρούνται δεν έχουν τέλος. Ασθενής με χρόνιο νόσημα προσέρχεται στον γιατρό του. “Γιατρέ μου, μπορώ να μειώσω τις δοσολογίες των φαρμάκων μου προκειμένου να κάνω οικονομία. Έχω ενοίκιο, δόσεις και δύο παιδιά άνεργα καταλαβαίνετε...”. Ο γιατρός εξηγεί στον ασθενή πως δεν γίνεται και του δίνει διευθύνσεις κοινωνικών φαρμακείων αλλά και οργανώσεων που μπορεί να τον βοηθήσουν.
Η οικογένεια και ο εθελοντισμός κρατούν στη ζωή χιλιάδες ασθενείς, καθώς περίπου 4 εκατομμύρια Έλληνες δεν έχουν σήμερα πλήρη πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μιας και το κόστος υγείας είναι δυσβάστακτο.Υγεία για λίγους φαίνεται πως προσφέρει πλέον το δημόσιο σύστημα στη χώρα μας καθώς ψαλιδίζονται δεόντως τα κονδύλια από νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ, παροχές και φάρμακα. Οριζοντίως και καθέτως ο προϋπολογισμός του 2014 περιλαμβάνει περικοπές σε κάθε τομέα της υγείας. Την ίδια ώρα ζουν και βασιλεύουν τα φακελάκια, η δημοσιουπαλληλική νοοτροπία στα νοσοκομεία ενώ συνεχίζονται απεργιακές κινητοποιήσεις που αφήνουν ξεκρέμαστους τους ασφαλισμένους.
Τη νύφη την πληρώνουν πάντα οι ασθενείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου