Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Δουλέψτε και στο σπίτι σας


Δεν μπορεί να γίνονται όλα μέσα στην τάξη, δουλέψτε και στο σπίτι σας με το παιδί σας. Να για παράδειγμα μπορείτε να του βάζετε εσείς εκθέσεις και να τις διορθώνετε.Ξέρετε και σε μας, μας έχουν κόψει αρκετά χρήματα και αναγκαζόμαστε να κάνουμε δεύτερη δουλειά για να τα βγάλουμε πέρα” είπε μια ειλικρινής δασκάλα σε μια μητέρα που πήγε στο σχολείο να ρωτήσει για το παιδί της. Θέλουμε να πιστεύουμε πως αυτό είναι μεμονωμένο περιστατικό, μήπως όμως δεν είναι...Έχει το περιθώριο ο εκπαιδευτικός να νοιάζεται περισσοτερο για το αν ο μαθητής κατάλαβε τι του είπε, παρά για το μισθό του. Καλλιεργείται η ευαισθησία και η φαντασία του μαθητή στα σχολεία; Μήπως με το εκπαιδευτικό μας σύστημα δημιουργούνται άτομα με γνώση, χωρίς όμως γνώμη, άτομα που δεν προβληματίζονται, που δεν έχουν πνευματικές ανησυχίες και ενδιαφέροντα και γι’ αυτό το λόγο δεν σκέφτονται…
Προβληματισμοί που απασχολούν κάθε γονέα. Ωστόσο στο δεδομένο πλαίσιο προβληματισμού μιας μάνας ή ενός πατέρα έρχεται να προστεθεί και η οικονομική κρίση που οδηγεί από τις γειτονιές μας, τις αυλές τις πόλεις και τα χωριά μας, 1 στα 10 παιδιά εκτός σχολικών αιθουσών, προκειμένου να ενισχύσει το οικογενειακό εισόδημα. Σύμφωνα με έρευνα του ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ (Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής), περίπου 150.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει το σχολείο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Τα περισσότερα παιδιά παρατάνε το σχολείο για να ενταχθούν νωρίτερα στην αγορά εργασίας και να βοηθήσουν στο οικογενειακό εισόδημα. Δώρο άδωρο.Η ίδια έρευνα αποκαλύπτει ότι το 60% των παιδιών που εγκαταλείπουν το σχολείο παραμένουν άνεργα. Τελικά καταλήγουν εκτός εκπαίδευσης, έκτος κατάρτισης και έκτος απασχόλησης. Μήπως και εκτός ονείρων;

Κάποιοι εντός κάποιοι εκτός ....σε σχολεία ξέφραγα αμπέλια. Ρημάζουν τα σχολεία, μετά τις διαθεσιμότητες των σχολικών φυλάκων, επισημαίνει η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ.Σε κάποια σχολεία μπορεί οι φύλακες να γύρισαν με προσωρινή απόφαση δικαστηρίων αλλά με τι κουράγιο να δουλέψουν όταν το μέλλον τους είναι αβέβαιο. Σε κάποια άλλα σχολεία το οικονομικό βάρος ενός φύλακα επωμίζονται οι γονείς που αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση μετακυλύει τη δαπάνη μιας απαραίτητης κοινωνικής υπηρεσίας, στην πλάτη και την τσέπη των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου