Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Οι θεριακλήδες...


"Προτιμώ να είμαι μη καπνιστής που κάπου-κάπου σκέφτεται το τσιγάρο, παρά καπνιστής που συνεχώς σκέφτεται να το κόψει"

Το μοναδικό ασφαλές τσιγάρο είναι το τελευταίο σου” (Ντουέιν Άλαν Χαν)

Το κάπνισμα είναι αλήθεια πως συσχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες. Πολλοί άνθρωποι όταν είναι μικροί και ακούνε πως -το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία, καταλαβαίνουν και λένε “όχι ποτέ δεν θα καπνίσω”. Υπάρχουν ωστόσο στη χώρα μας θεριακλήδες 7 έτων αν και η μέση ηλικία έναρξης του καπνίσματος στην Ελλάδα ανέρχεται στα 12 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΕΛΠΝΟ. 
 Τα ποσοστά αυξάνονται κάθως τα παιδιά μεγαλώνουν και κάποιοι θεωρούν το κάπνισμα μόδα και “μαγκιά”. Πάντα με την ίδια έρευνα πρωταθλητές στους ανήλικους καπνιστές είναι η Πελοπόννησος ενώ στους ενήλικες την πρώτη θέση μοιράζονται η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου.Σύμφωνα με άλλη πρόσφατη έρευνα σχεδόν το 80% των Ελλήνων μαθητών δηλώνει ότι έχει καπνίσει ή έχει δει καπνιστές μέσα στο σχολείο, ενώ ποσοστό 85% αναφέρει ότι έχει αγοράσει τσιγάρα ανεμπόδιστα από όλα τα σημεία πώλησης. Με τέτοια ποσοστά η χώρα μας διεκδικεί αλλή μια θλιβερή πρωτιά αυτή της διευκόλυνσης της ανάπτυξης της καπνιστικής συνήθειας από τα σχολικά χρόνια.
Καπνιστής από τα 14 του χρόνια, ήταν και ο Έρικ Λόσον που έγινε διάσημος όχι για στις υποκριτικές του ικανότητες αλλά χάρη στις διαφημίσεις των τσιγάρων Marlboro. Ο Λόσον, άφησε την τελευταία του πνοή πριν από λίγες μέρες, καθώς έπασχε από πνευμονοπάθεια. Την δεκαετία του 70 είχε προωθήσει την συγκεκριμένη διαφήμιση ενώ αργότερα είχε πάρει μέρος σε αντικαπνιστική καμπάνια-παρωδία του Marlboro Man. Τρεις ακόμα άνδρες που εμφανίστηκαν στην εκστρατεία προώθησης τω καουμπόι τσιγάρων οι Wayne McLaren, ο David McLean και ο Dick Hammer πέθαναν από καρκίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου