Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Το προφίλ του ανέργου...

Κάποτε περιμέναμε τις μετρήσεις, τις έρευνες και τα στοιχεία του ΟΑΕΔ προκειμένου να σκιαγραφήσουμε το προφίλ του ανέργου. Σήμερα δεν το έχουμε ανάγκη καθώς προκύπτει κοιτώντας στο ίδιο μας το σπίτι, στον φιλικό περιβάλλον μας ακόμα και στην διπλάνη πόρτα της πολυκατοικίας μας. Κάποιοι χαρακτήρες ανέργων λοιπόν είναι:
Ο Ελληναράς, σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες. Ο άνετος τύπος που ξυπνά κατά τις 12 το μεσημέρι και αναζητά το φραπεδάκι, στην πλατεία της γειτονιάς του. Βαρύς και ασήκωτος, βρίζει τους πολιτικούς από το πρωί έως το βράδυ και έχει προτίμηση στα πιπίνια των γυμναστηρίων που συχνάζει το απόγευμα. Οι δουλειές που αναζητά είναι πόρτα στην παραλιακή καθώς είναι βραδινός τύπος!
Ο 30άρης γιάπης, μορφωμένος, γραβατωμένος και πρώην ματσωμένος. Ξυπνά το πρωί και αναζητά εργασία εκτός συνόρων. Στην συνέχεια σερφάρει ασταμάτητα μέχρι το μεσημέρι που τρέχει στην μαμά του για γεύμα. Το απόγευμα συνεχίζει να παίζει στον υπολογιστή ενώ το βράδυ δηλώνει πως είναι τόσος κουρασμένος που δεν μπορεί να πάρει τα πόδια του.
 Η 35άρα μάνα που από business woman κατάντησε γυναίκα του σπιτιού. Προσπαθεί να ισορροπήσει στο νέο της ρόλο μεταξύ πεντικιούρ και μαγειρεύματος. Αναζητά εργασία μέσω γραφειών ευρέσεως εργασίας αλλά και του ΟΑΕΔ όπου είναι εγγεγραμμένη για περισσότερο από ένα χρόνο. Έχει φρικάρει στο σπίτι και είναι έτοιμη με την πρώτη ευκαιρία να την κάνει...
 Η απόφοιτη δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Παραμελεί τον ευατό της τα τελευταία πέντε χρόνια και δηλώνει αφοσιωμένη στην οικογένεια. Ασχολείται με τον άνδρα και τα παιδιά ενώ τον ελεύθερο χρόνο της παρακολουθεί τα πρωινάδικα λέγοντας πως μόνο η στήλη της μαγειρικής την ενδιαφέρει. Ωστόσο γνωρίζει το gossip καλύτερα και από τα κορίτσια που υπηρετούν χρόνια το εν λόγω ρεπορτάζ.
Μερικοί χαρακτήρες ανέργων που αν δεν δουν τα πράγματα κάπως διαφορετικά ..... δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα γύρω μας. Μήπως αναγνωρίζεται κάποια στοιχεία στον ευατό σας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου