Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Αιματοκύλισμα χωρίς τέλος

Χαραγμένη στη μνήμη των Ουκρανών θα μείνει η 20η Φεβρουαρίου ως η πιο αιματηρή μέρα στην Ιστορία της μετασοβιετικής Ουκρανίας, με πάνω από 75 νεκρούς στους δρόμους του Κιέβου από πυρά ελεύθερων σκοπευτών που δρουν ανεξέλεγκτα στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Την ίδια ώρα οι πρώτες ελπίδες για τον τερματισμό του αιματοκυλίσματος έρχονται από τις πιέσεις που ασκούν οι δυτικοί -Ε.Ε., ΗΠΑ- αλλά και η Μόσχα στον πρόεδρο Γιανουκόβιτς για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Μετά τις ολονύχτιες διαβουλεύσεις στο Κίεβο μεταξύ του προέδρου Γιανουκόβιτς και της αντιπολίτευσης υπό τη διαμεσολάβηση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ, η ουκρανική προεδρία ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή της πως «οι πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για επίλυση της κρίσης», αλλά οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Η ουκρανική προεδρία δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, πέραν του ότι η «συμφωνία θα υπογραφεί το μεσημέρι». Στον ουκρανικό Τύπο διαρρρέουν ήδη σημεία της προαναγγελθείσας συμφωνίας -η Ukrainska Pravda μιλά για άμεση επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004, σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού εντός δεκαημέρου και εκλογές φέτος.Οι υπόλοιπες πλευρές στις διαβουλεύσεις ακόμη δεν έχουν επιβεβαιώσει. Στις διαβουλεύσεις συμμετείχαν οι αρχηγοί των κομμάτων της ουκρανικής αντιπολίτευσης, οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας όπως και αξιωματούχοι από τη ρωσική πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου