Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Το δικό μας Ναυάγιο στο χαρέμι του Εμίρη;

Ήταν θυμάμαι καλοκαίρι του 2000, όπου βρέθηκα στην Ζάκυνθο. Ένας τόπος ευλογημένος από το Θεό που συνδυάζει την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά με ανείπωτη φυσική ομορφιά. Γέννημα σεισμού, η Ζάκυνθος αναδύθηκε από το βυθό της θάλασσας, σχηματίζοντας ένα ακανόνιστο τρίγωνο.
"Άνθος της Ανατολής" και "Φιόρε του Λεβάντε", την αποκαλούν αρκετοί ντόπιοι με το Ναυάγιο και την καρέτα καρέτα να αποτελούν τους κύριους εκπροσώπους της!!!
Η παραλία Ναυάγιο, με κέρδισε με την πρώτη μου επίσκεψη, καθώς είναι δημιούργημα μιας ιδιοτροποίας της φύσης και ενός ναυτικού ατυχήματος υπό μυθιστορηματικές συνθήκες. Η ιδιοτροπία της φύσης είναι οι σεισμογενείς δυτικές ακτές της Ζακύνθου. Το ναυτικό ατύχημα είναι το ναυάγιο του εμπορικού πλοίου Παναγιώτης, που το 1982 με παράνομο φορτίο κούτες με αφορολόγητα τσιγάρα, προσάραξε στην συγκεκριμένη παραλία. Ο μοναδικός αυτός συνδυασμός της ανέγγιχτης από το ανθρώπινο χέρι παραλίας με το σκουριασμένο σκαρί στο μέσον κερδίζουν τον επισκέπτη.

Το εξαιρετικό αυτό σημείο της χώρας μας φέρεται να πουλήθηκε σε Εμίρη του Κατάρ.Τα συμβόλαια φέρονται να έχουν γίνει στην Αθήνα και περιλαμβάνουν έκταση που βρίσκεται περιμετρικά της περίφημης ακτής του Ναυαγίου και στις περιοχές Αναφωνήτρια, Μαριές και Βολίμες έναντι του ποσού των 9.000.000 ευρώ.

Το δικό μας Ναυάγιο στο χαρέμι του Εμίρη. Αδυνατώ να το πιστέψω. Και όπως λέει ο ποιητής:
Θα μείνω κι εγώ μαζί σας μες στη βάρκα
Ύστερα απ’ το φριχτό ναυάγιο και το χαμό
Το πλοίο βουλιάζει τώρα μακριά
(Πού πήγαν οι άλλες βάρκες; ποιοί γλιτώσαν;)
Εμείς θα βρούμε κάποτε μια ξέραΈνα νησί ερημικό όπως στα βιβλία
Εκεί θα χτίσουμε τα σπίτια μας
(Ναυάγιο,Μανόλης Αναγνωστάκης)
Την αγοραπωλησία δυστυχώς επιβεβαιώνουν ο Μητροπολίτης Δωδώνης και πρώην Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι η Εκκλησία δεν προτίθεται να απεμπολήσει τα δικαιώματά της στην περιοχή σημειώνοντας πως με το θέμα ασχολούνται ήδη οι νομικοί σύμβουλοι της Μητρόπολης Ζακύνθου. Η περιοχή για την οποία υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον είναι έκταση η οποία σύμφωνα με την Εκκλησία ανήκει στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών και περιλαμβάνει την διάσημη παραλία του "Ναυαγίου".
Εμείς οι απλοί λάτρεις της πατρίδας μας αυτό που θέλουμε είναι στην επόμενη επίσκεψη μας στο Ναυάγιο να βρούμε την ίδια ησυχία και ηρεμία που νοιώσαμε την πρώτη φορά.Να απολαύσουμε τα διάφανα και κρυστάλλινα νερά, τη θέα και να χαλαρώσουμε... Στα σχέδια μας δεν έχει χώρο κανένας Εμίρης και κακομοίρης....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου