Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Κίνδυνος με το φυσικό αέριο και την ενέργεια λόγω Ουκρανίας

Η ΕΕ σφίγγει ακόμα περισσότερο τα λουριά στον Πούτιν, αλλά και εκείνος δεν μένει με σταυρωμένα χέρια κρατώντας το «ισχυρό» χαρτί της ενέργειας κουνώντας το απειλητικά στους Ευρωπαίους.
Υπάρχει, άραγε, κίνδυνος ενεργειακού κραχ, τον προσεχή χειμώνα, σε περίπτωση που τα πράγματα φτάσουν στα άκρα; Όπως σημειώνει το Capital.gr, πρόσφατα το έγκυρο πρακτορείο Platts σημείωνε ότι η κατανάλωση λιθάνθρακα στη Βρετανία βρίσκεται σε χαμηλό τριετίας, οι εισαγωγές κάρβουνου βρίσκονται σε υψηλό 18μήνου.
Με απλά λόγια, οι Βρετανοί έχουν αρχίσει ήδη από τον περασμένο Μάιο, να «στοκάρουν» άνθρακα, προκειμένου – όπως εκτιμούν πολλοί παρατηρητές – να ενισχύσουν την ενεργειακή τους αυτονομία σε περίπτωση που ενταθούν τα προβλήματα και υπάρξει διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Από την μεριά της η ΕΕ ζητάει από τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε stress test πριν το χειμώνα ώστε να διαπιστωθεί η έκθεσή τους σε περίπτωση που η κρίση στην Ουκρανία οδηγήσει σε σοβαρές διακοπές της προμήθειας ρωσικού αερίου.
Οι αναλυτές αναφέρουν πως αν υπάρχει μια επαρκής και... πειστική ανταπάντηση του Πούτιν προς την ΕΕ, αυτή θα είναι στον τομέα της ενέργειας. Προνομιακό πεδίο για την ίδιον και τη Ρωσία.
Ήδη η Κομισιόν έχει ζητήσει από τα κράτη μέλη να εξετάσουν την ιδέα να δημιουργήσουν ενεργειακό στοκ και αποθέματα ενέργειας, σε μια εικονική κοινή αποθήκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου