Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2014

Η Αμφίπολη είναι ισάξια της Βεργίνας του Ανδρόνικου

Πέρα από τις φήμες ή τις εικασίες, υπάρχει πάντα το στέρεο έδαφος της επιστημονικής γνώσης ή πιθανολόγησης. Μπορεί την αλήθεια για το ποιος βρίσκεται μέσα στον τύμβο της Αμφίπολης να μας τη δώσει ο... ίδιος ο τύμβος, ωστόσο οι επιστήμονες εκφράζουν ο ένας μετά τον άλλον την πεποίθησή τους για τη δυναμική της ανακάλυψης.
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του γάλλου αρχιτέκτονα της γαλλικής αρχαιολογικής σχολής Τόνι Κοζέλι, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την Αμφίπολη «τόσο σπουδαία, όσο και η Βεργίνα που ανακάλυψε ο Μανόλης Ανδρόνικος. Είναι ένα πολύτιμο έργο, επομένως θα πρέπει να κάνουμε υπομονή. Να μην βιαζόμαστε, τα πάντα πρέπει να γίνουν χειρουργικά».
Ο κ. Κοζέλι που μετέχει στις ανασκαφές της Θάσου είχε επισκεφθεί πέρυσι την Αμφίπολη έπειτα από πρόσκληση της Κατερίνας Περιστέρη. Λέει για εκείνη την επαφή του με τον τύμβο: «Είναι καταπληκτικός. Πρόκειται για έναν πλούσιο τάφο. Βλέπετε την άρτια αρχιτεκτονική του, τις σφίγγες που στέκουν σαν φύλακες στην είσοδο, το εκπληκτικό δάπεδο. Ναι, είναι ένας πλούσιος τάφος για κάποιον που είχε αξίωμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου